woensdag 1 februari 2012

Kiwi & Lime


<><><><>
Kiwi en Lime www .websinkel.nl
Kiwifruit bezit de hoogste voedingswaarde van alle populaire fruitsoorten. Kiwifruit is zeer rijk aan vitamine E en vitamine C, twee vitamines met een krachtige antioxidans werking. Eén kiwi van 100 gram bevat minstens 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C heeft  een gunstige invloed op de genezing van wondjes, de versterking van de natuurlijke weerstand, de opname van ijzer en het algemeen zenuwstelsel. Antioxidanten vertragen de werking van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn kwaadaardige stoffen die vitale membranen aantasten en de werking van enzymen, eiwitten en het D.N.A. verstoren. Het schadelijke effect van vrije radicalen wordt dikwijls genoemd als één van de oorzaken van chronische ziektes, zoals kanker en hartafwijkingen.


De limoen is, direct na de kumquat en de limequat, het kleinste lid van de citrusfamilie. De exacte herkomst is onbekend, maar waarschijnlijk komt de vrucht uit het Verre Oosten.


Limoenweetjes
-Men denkt dat de Britse marine schepen vroeger limoenen moesten meenemen om scheurbuik bij de matrozen te voorkomen. Dit omdat limoen veel vitamine C bevat. De bijnaam “limeys”voor Britse matrozen wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.
-Limoen-extracten en oliën worden in veel reinigingsmiddelen, parfums en aromatherapieën gebruikt.


-De Mexicanen plaatsen een schijfje limoen in de nek van hun bierflessen om de muggen uit hun drankjes te houden en om het drankje een extra smaakje te geven .

Kiwi en limoen taart

225 g bloem, gezeefd
  190 g suiker
  130 g amandelsnippers
  150 g koude boter, in stukjes
  5½  eieren, waarvan 4 gesplitst
  6    blaadjes witte gelatine
  6    dl biogarde yoghurt, uitgelekt
  geraspte schil van 3 limoenen
  sap van 2 limoenen
  reepjes limoenschil
  150 g lemoncurd
  75   g lange vingers
  3 of 4 kiwi's, in plakjes
  zout
  steunvulling

Van de bloem, 90 g suiker, snufje zout, 1½ ei, amandel en boter een samenhangend deeg kneden. Het deeg ± 30 minuten in plasticfolie in de koelkast leggen.
De oven voorverwarmen op 200°C. Het deeg iets uitdrukken en de bodem en de rand van de ingevette springvorm (Ø 26 cm) bekleden, bodem met een vork inprikken.
Bakpapier en de steunvulling op het deeg leggen, het deeg in het midden van de oven ± 25 minuten bakken en laten afkoelen.
De gelatine ± 5 minuten in ruim koud water weken, uitknijpen en op een zacht vuur laten smelten. De gelatine door de biogarde roeren. Limoensap- en rasp met 4 eierdooiers en 25 g suiker schuimig kloppen en door de biogarde roeren.
Het deeg met de lemoncurd bestrijken en de lange vingers erop leggen. Een 8 cm hoge reep bakpapier tussen het deeg en de vorm schuiven. De 4 eiwitten met de rest van de suiker (75 g) en een snufje zout stijfkloppen en door het biogardemengsel scheppen.
Het mengsel over de taart verdelen en de taart 4 à 5 uur in de koelkast laten opstijven.
Garneren met limoenschil en kiwi.

Dat smaakt naar een feestje!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten