Kiwi en Lime www .websinkel.nl |
De limoen is, direct na de kumquat en de limequat, het
kleinste lid van de citrusfamilie. De exacte herkomst is onbekend, maar
waarschijnlijk komt de vrucht uit het Verre Oosten.
Limoenweetjes
Limoenweetjes
-Men denkt dat de Britse marine schepen vroeger limoenen moesten meenemen om scheurbuik bij de matrozen te voorkomen. Dit omdat limoen veel vitamine C bevat. De bijnaam “limeys”voor Britse matrozen wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.
-Limoen-extracten en oliën worden in veel reinigingsmiddelen, parfums en aromatherapieën gebruikt. -De Mexicanen plaatsen een schijfje limoen in de nek van hun bierflessen om de muggen uit hun drankjes te houden en om het drankje een extra smaakje te geven .
Kiwi en limoen taart
225 g bloem, gezeefd
190 g suiker
130 g amandelsnippers
150 g koude boter, in stukjes
5½ eieren, waarvan 4 gesplitst
6 blaadjes witte gelatine
6 dl biogarde yoghurt, uitgelekt
geraspte schil van 3 limoenen
sap van 2 limoenen
reepjes limoenschil
150 g lemoncurd
75 g lange vingers
3 of 4 kiwi's, in plakjes
zout
steunvulling
Van de bloem, 90 g suiker, snufje zout, 1½ ei, amandel en boter een samenhangend deeg kneden. Het deeg ± 30 minuten in plasticfolie in de koelkast leggen.
De oven voorverwarmen op 200°C. Het deeg iets uitdrukken en de bodem en de rand van de ingevette springvorm (Ø 26 cm) bekleden, bodem met een vork inprikken.
Bakpapier en de steunvulling op het deeg leggen, het deeg in het midden van de oven ± 25 minuten bakken en laten afkoelen.
De gelatine ± 5 minuten in ruim koud water weken, uitknijpen en op een zacht vuur laten smelten. De gelatine door de biogarde roeren. Limoensap- en rasp met 4 eierdooiers en 25 g suiker schuimig kloppen en door de biogarde roeren.
Het deeg met de lemoncurd bestrijken en de lange vingers erop leggen. Een 8 cm hoge reep bakpapier tussen het deeg en de vorm schuiven. De 4 eiwitten met de rest van de suiker (75 g) en een snufje zout stijfkloppen en door het biogardemengsel scheppen.
Het mengsel over de taart verdelen en de taart 4 à 5 uur in de koelkast laten opstijven.
Garneren met limoenschil en kiwi.
Dat smaakt naar een feestje!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten