dinsdag 17 januari 2012

Say Cheese



Say cheese www.websinkel.nl
De naam "Raclette"  wordt zowel gebruikt voor de kaassoort als voor de manier van bereiden. Volgens de overlevering vindt de naam haar oorsprong in het Franse woord râcler, hetgeen "schaven" of "schrapen" betekent. Herders in het hooggebergte spiesten een homp kaas op een stok en verwarmden die. Al schrapend bereidden zij zo hun warme maaltijd. In 2004 kreeg raclette een beschermde oorsprongsbenaming en mocht de naam slechts gebruikt worden voor kaas geproduceerd in het Kanton Wallis. Dat leidde tot een regelrechte racletteoorlog. De  Kantons Bern, Fribourg en Graubünden verzetten zich met hand en tand tegen deze status en kregen het gelijk aan hun kant. In 2007 bepaalde het hoogste Zwitserse Rechtscollege dat 'raclette' de naam van een gerecht is en niet van een kaas van gecontroleerde herkomst. Tot genoegen van andere Kantons mag de naam door iedere Zwitserse of buitenlandse producent worden gebruikt.

Als we over raclette spreken dan denken we meestal aan de traditionele methode zoals hierboven beschreven maar we kunnen deze kaas natuurlijk ook in gerechten verwerken, zoals je kunt zien in het recept hieronder.

4 ons geraspte gruyere
5 ons raclettekaas in plakjes.
1 ongesneden melkwit vloerbrood
4 eieren
8 plakken achterham
droge witte wijn (pinot blanc bijvoorbeeld)
peper uit de molen
augurkjes en zilveruitjes
boter
peterselie/paprikapoeder

Snij het brood in 8 groffe plakken en rooster deze. Verwarm de oven voor op 200 graden en
 leg de geroosterde boterhammen in de ingevette ovenschalen. Besprenkel de boterhammen met een beetje witte wijn. Leg er vervolgens de plakken ham op en  daarover de plakken raclettekaas. Als laatste de gruyere erover strooien. Dit gaat  15 tot 20 minuten in de oven. Bak ondertussen 4 spiegeleieren. Haal de ovenschaal uit de oven en leg de spiegeleieren op de gesmolten kaas. (die moet spetteren en sissen). Garneren met de augurkjes, zilveruitjes, beetje paprikapoeder en een plukje peterselie. Bestrooien met verse peper uit molen.

Drink er een glas pinot blanc uit de Elzas of nog beter de  Zwitserse Fendent bij en je hebt  weer zo'n echt genietmomentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten