dinsdag 11 oktober 2011

Vijgen en peren

diffuser 2l Castelbel

Er zijn vele mooie recepten met vijgen en peren en natuurlijk heb ik er ook één voor u , maar eerst wil ik wat vertellen over deze vruchten.

Peren zijn nauw verwant aan appels. De boom bloeit - afhankelijk van het ras - gemiddeld van half april tot begin mei. Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen. De Nederlandse Conference peer en handperen zijn het hele jaar verkrijgbaar. De peer Doyenne du Comice is van januari tot en met maart en van september tot en met december verkrijgbaar.
Bekende peersoorten zijn:
  • de Anjou peer: groot en sappig
  • de Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil
  • de Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees
  • de Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees
Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren; van wit, groen, geel, rood tot bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak. Er valt dus veel te ontdekken. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als ze iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten nu. Trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees.
Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent.
Vijgen uit het Middellandse Zeegebied zijn er vanaf juni/juli. Nederlandse zijn niet vaak verkrijgbaar in de winkel, op zijn vroegst in augstus of september.

En nu natuurlijk dat heerlijke recept met een combinatie van peer en vijg.

Salade van peer, vijgen en rucola
8 verse vijgen
1 rijpe peer
150 gr rucolasla
50 gr vlokken Parmezaanse kaas
8 plakjes pancetta
Voor de vinaigrette:
4 eetl olijfolie
1 eetl balsamicoazijn
1 dessertl vloeibare honing
zeezout en peper uit de molen
wat citroensap
Maak de vinaigrette van de olie, balsamicoazijn, honing, zout en peper
was de vijgen, peer en de rucola en snijd vervolgens de vijgen in vieren en
de peer in plakjes (klokhuis verwijderen)en besprenkel met wat citroensap, bak de pancetta knapperig.
Maak hier een mooi bordje van, door eerst een een beetje rucola, daarna de vruchten
en vervolgens afmaken met pancetta en parmezaan. Rijkelijk besprenkelen met de vinaigrette.
Ik wens je veel succes met het bereiden en als het klaar is vergeet niet ervan te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten